Sådan identificerer du PTSD-symptomer hos dine nærmeste

Der kan være et væld af årsager til, at et menneske bliver ramt gradvist såvel som pludseligt af PTSD – posttraumatisk stresslidelse. Og det er desværre ikke en sygdom, som man bare lige slipper af med igen sådan uden videre.

For at imødekomme problemet og bearbejde konsekvenserne af lidelsen kan det i høj grad hjælpe, hvis vedkommendes pårørende er opmærksomme og identificerer symptomerne så hurtigt som overhovedet muligt.

Uanset om du er kæreste, søster, bror, mor, far eller noget helt sjette til den sygdomsramte, kan du med andre ord komme til at spille en central rolle i at bearbejde problemet og ultimativt komme mange af symptomerne til livs.

Det er aldrig nemt at være pårørende, lige såvel som det altid er hårdt at blive ramt af en sygdom – sammen kan i heldigvis gøre en positiv forskel for at få det bedre og være i stand til at bibeholde en normal hverdag.

Læs meget mere om PSTD og alt inden for dette omtalte emne her.

Udbredte PTSD-symptomer

Der findes flere forskellige udbredte symptomer, som kædes sammen med PTSD. Her i blandt kan det særligt være et kendetegn, hvis vedkommende begynder at opleve problemer med hukommelsen eller har svært ved at koncentrere sig i længere tid af gangen.

Dette kan alle mennesker naturligvis have problemer med, men såfremt vedkommende er ramt af PTSD, vil det med alt sandsynlighed være ganske bemærkelsesværdigt. Dette er endvidere i endnu højere grad tilfældet, hvis personen ikke normalt giver udtryk for hukommelsestab eller viser tegn på koncentrationsvanskeligheder.

Ét andet klassisk kendetegn er, hvis vedkommende har nemt ved at gå i panik og føle sig truet i forbindelse med uventede og eventuelt høje lyde.

Alt i alt er det som pårørende sådanne tegn, som du særligt bør have for øje. PTSD kan medføre vidt forskellige konsekvenser, men som oftest vil det være relativt tydeligt, grundet personens reaktioner i form af blandt andet angstanfald og markante søvnproblemer.

PTSD kan være en barsk lidelse at bekæmpe, men med den rette indsats fra alle parter er der håb forude.

Hvad skal man stille op som pårørende?

Først og fremmest kan det kun anbefales, at du går varsomt til værks og langsomt forsøger at finde ud af, hvilke fremgange og metoder der virker bedst.

Det kan som sagt være en vanskelig proces at være pårørende, og af netop denne årsag er det desuden en klar fordel at være flere om det. Dette er naturligvis ikke muligt i alle tilfælde, men såfremt det kan lade sig gøre, vil det altid gøre gavn at lave en fælles indsats med andre af de pårørende.

Du bør derudover i høj grad forberede dig på, at den sygdomsramte højst sandsynligvis kommer til at ændre sin adfærd til tider og ikke altid virke som sig selv.

Her er det vigtigt, at du ikke bare langer ud efter vedkommende, men er forstående over for situationen og gør alt for, at personen kan få det bedre igen.

Dette inkluderer, at man er i stand til at snakke om de oplevelser, som har ført til lidelsen og ikke bare vælger at ignorere elefanten i rummet.